" MENUJU AL - FALAH "



“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu, agar tidak menyekutukan sesuatu denganMu, sedang aku mengetahuinya dan memohon ampun terhadap apa yang tidak aku ketahui.” (HR. Ahmad)

Salam Aidilfitri pada semua......

Posted by bro_JSE 10 October 2008

Assalamualaikum wbt... Di kesempatan syawal yang masih berbaki beberapa hari saja lg ini... sy ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua pembaca2 yang sudi melawat blog Kembara Seorang Musafir ini... maaf kepada semua jika ada tersilap pada tutur kata atau penulisan sy sebelum ini... Tidak lupa juga kepada kwan2 yang sudi memberi dorongan kepada sy untuk terus mengaktifkan blog ini sperti masri (UIA) dan juga kepada sahabat2 yang sama berjuang di Universiti Malaya ini... Actually, blog ni dah lame tak update sampai kene komen dgn member2 yang prihatin kat sebelah tepi tu... al maklumlah mood raye tak hbs lagi... jadi nk menulis tu mcm mls2 sket tambahan pula tarikh exam dah dekat... dengan assignment yang tak siap lagi... jd mungkin laa disebabkan faktor2 tu blog ni dah lame tak update (sebenarnya malas... huhu)...



Jadi dah alang2 menulis ni... sy ceritakan laa sedikit pengalaman berhari raya di kampung tempoh hari.... Sy pulang dari KL ke kmpung dengan semangat yang berkobar2 dengan harapan dapat menyiapkan assignment ketika dikampung nanti... Jadi pulang la ke kampung bersama motosikal kapcai ku dengan membawa satu beg buku dan satu beg baju. nak dijadikan cerita mcm mane beg tu dibawa balik ke kampung mcm tu laa ia dibawa pulang ke UM ni balik... zip nye pon tak terdaya untuk ku bukak... sebabnye bile dah balik kampong tu... mcm2 adaa... dengan keje yang berlambak2 menunggu... maka, jadi laa beg buku tu sebagai perhiasan je kat umah.. huhu... 3 hari sebelum raye, sibuk dengan mengecat rumah... mak aku lerr beriye2 nak warna baru (warne ijau)... jadi nak mengecat satu rumah ni bukannye senang... abg aku plak da bekerja, mak plak c buk menjahit baju... maka... pekerja yang setia mengecat smpai laa habis satu rumah aku lerr nampaknye... tp takpe... Bulan Ramadhan... daripada tidoo jer baik aku wat keje yang berfaedah.. moga2 Allah memberi ganjaran dengan keje tu...

Raya tahun ni aku takde beli sepasang baju baru pon... pkai baju yang tahun2 lepas punye jer... nampak laa lusuh sket... nk buat mcm mane... keadaan ekonomi kurang mengizinkan... Solat sunat aidilfitri aku pegi masjid Repah... Depan sekolah lama aku dulu... Ingatkan tak ramai... rupa2nye dah pnuh masjid tu smpai laa kat luar... nasib baik ade bentang tikar... dapat laa duduk... aku pon pelik...biasa sembahyang fardhu tak penah pon sampai mcm tu... mungkin sebab ramai orang yang Ahli Sunat Wal Jumaat kot yang datang tu... sbb muke2 yang tak pnah nmpak pon kat masjid kecuali hari jumaat n sunat aidilfiti n aidiladha... Ish.. merepek je aku ni... org dah nak berubah ngutuk2 plak... astaghfirullah.... tp tula hakikatnya setiap tahun....

Raya pertama kami satu keluarga tak de kat rumah... sibuk pegi ziarah saudara mara kat kampung tu... Setelah hampir setahun tak berjumpa ini laa masenye nk merapatkan semula hubungan sillaturrahim ... Bukan senang masing2 nak berkumpul sama dalam satu mase kecuali hari raya ni jelaa dapat buat mcm ni... eh... ok laa.. da melalut2 daa ni... byak lagi assignment yang nk kene buat... insyaallah posting2 ilmiah akan menyusul selepas ini... berikut, adalah gmbr2 kenangan berhari raya di kampungku tempoh hari....wslm wbt.

ni gambar kat umah nenek sedara... yang baju biru tu aku lerr...

Dari kiri: Adik aku jiji... ayah n along aku yang tak hensem .. huhuhu


Ni plak mak aku ngah dukung anak buah die.. anak mak su aku...


Pak Su ngan anak die yang kuat menangis... nak kono blasah agak eh...


Ni laaa.. atok ku yg sudah membujang selama 10 thun.... huhuu.. kesian


10 comments

  1. nurul_marina Says:
  2. huhu pndai dye ctr..duit ry x bgtw ker dpt brp?=p

     
  3. bro_JSE Says:
  4. hi3... dah besar2 ni tak de duit raye laa marina... kuih raye dapat laa rase... =p

     
  5. nurul_marina Says:
  6. sper ckp x dpt?huhu,bdk kecikla x dpt sbb bdk kecik xley pegang duit ry byk2 >> 2 yg awk ckp huhu..

     
  7. bro_JSE Says:
  8. hohoho.... igt lg yeee... alaaa... ade laa c kit... alhmdulillah blh laa buat blnje seminggu...

     
  9. nurul_marina Says:
  10. xingt la cuma remember =P,aisey xdek org komen,asyik ana jerk segan ler hee..ingt ker byk,bru nk suruh share duit ry 2 =)

     
  11. bro_JSE Says:
  12. huhuhu... mne bleyy... dah abis daa duit tu...

     
  13. nurul_marina Says:
  14. la da abis da?bru nk suruh share hee

     
  15. aslm wbt

    oi apa skandal ko dgn marina ni zaid oi. aku report kt awek ko di UPM nanti.

     
  16. bro_JSE Says:
  17. oitttt..... byak la ko punye awek.. hahaa... alaa... biasa laa artis... hahaaa

     
  18. wah, tak sangka YDP rupanya Zaid ni.. nampak kat surau macam pendiam je :-)

     

Profile

Image Hosted by ImageShack.us
Dilahirkan pada tanggal 17 nov 1987. Mendapat pendidikan awal di SK Saint Aidan dan SK Tampin, kemudian menyambung pada peringkat menengah di SMRA Repah, SMA Sains Kuala Pilah dan SMK Tampin, Menduduki STPM di SMKA Sheikh Haji Mohd Said dan kini berada dalam tahun akhir di Jabatan Syariah dan Ekonomi, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya. Ditaklifkan sebagai Yang DiPertua Persatuan Mahasiswa Negeri Sembilan Universiti Malaya bagi sesi 2009/2010.

Ruang Bicara

    Comments